Через виникнення шаленого попиту на свіжу інформацію все частіше з’являються нові професії та посади, які націлені на роботу в мас-медіа сфері. Однією з найпоширеніших з них є копірайтинг. Чому люди обирають цей вид діяльності? У чому його переваги та недоліки? Для кого підійде ця професія? Саме про це піде мова у данному матеріалі.  

В оригіналі копірайтер  – людина, яка створює рекламні тексти. З часом це поняття набуло ширшого значення та почало включати в себе різні напрямки. Можна сказати, що копірайтер це – спеціаліст по створенню будь-яких текстів у різних форматах на замовлення.

Людина, яка вирішила працювати копірайтером, може самостійно обрати спосіб роботи:

  • Агентство. Варіант для працьовитих та активних людей, адже там займаються виключно текстами та розробляють комплексне просування бізнесу. Кожне замовлення приходить від різних клієнтів та компаній, тому необхідно досліджувати нову інформацію, поглиблюватись у поставлену задачу. 
  • У штаті, тобто з одним клієнтом. На відміну від агентства, не треба кожний раз поглиблюватись в специфіку замовлення. Більшість компаній шукають працівників у офіс, але також можна працювати вдома.
  • Сам на себе. Якщо людина готова самостійно шукати клієнтів, вести комунікацію з різними компаніями та нести відповідальність за власний дохід, цей варіант чудово підходить. Фріланс може бути як разовим способом заробітку так і постійною роботою.

Плюси професії копірайтер

Свобода вибору. Копірайтер сам обирає з ким йому працювати, які замовлення приймати, про що писати. 

Самореалізація. Необмеженість у виборі теми дає можливість поринути в те, що дійсно цікаво, якщо знайти блог/сайт/компанію, співпраця з якою буде в задоволення. 

Професійний ріст. Варто зазначити, що навички письма можуть знадобитись всюди, навіть якщо покинути копірайтинг. Навчившись оригінально й цікаво писати, відкриваються великі можливості: написати й випустити власну книгу, завести блог, створювати й продавати власні інформаційні продукти.

Постійний розвиток.  Скоріш за все ця професія ніколи не стане для вас нудною, адже ви постійно будете дізнаватись багато нової інформації. Працюючи над текстом, необхідно якісно дослідити тему, аби у результаті отримати чудовий матеріал.

Вільний графік. У тому випадку, коли копірайтер працює на фрілансі, він сам собі керівник. Можна самостійно вирішувати де і скільки працювати, але враховуючи кількість замовлень і їх дедлайни. Маючи ноутбук і зв’язок з Інтернетом, можна працювати з будь-якого місця на планеті.

Ріст доходу. На відміну від офісних працівників, які мають стабільну заробітню платню щомісяця, копірайтер сам керує своїм доходом, і може заробити як менше, так і набагато більше попереднього заробітку. Розвиваючи свої професійні навички, накопичуючи досвід та збільшуючи портфоліо, можна буде підвищувати ціну на свої послуги і навіть змінити формат текстів на більш оплачуваний. 

Додатковий заробіток. Копірайтинг не обов’язково повинен бути основним джерелом доходу. Його можна використовувати в якості підробітку й поєднувати з основною професією.

Мінуси професії копірайтер

Відсутність працевлаштування. Обираючи копірайтинг як основну професію, треба розуміти, що трудовий стаж не рахується, лікарняний не оплачується. Але якщо копірайтинг  ̶  додаткове джерело доходу для вас, то не варто перейматись, таких нюансів не буде. У будь-якому випадку, можна розвивати себе як спеціаліста і збільшувати свій дохід, що навіть соціальні виплати не будуть вас цікавить. 

Необхідність самодисципліни. Копірайтера не контролює начальник, не нагадує йому про роботу. Якщо людина обирає цю професію, необхідно розуміти, що для цього без посидючості та мотивації просто нікуди.

Відповідальність за свій дохід. Коли копірайтер перестає працювати, його дохід перестає поповнюватись, адже він не має щомісячну платню, як офісний працівник. Тобто, можна сказати, не працюєш  ̶  залишаєшся без грошей. 

Поступовий ріст. На початку шляху становлення успішним копірайтером треба буде багато працювати за досить невелику ціну, адже зараз ця сфера діяльності стає все більш конкурентною. Але якщо плідно працювати та розвиватись, з часом можна буде вийти на більш серйозний дохід.

Сидяча робота. Цей пункт можна назвати неприємним моментом, адже це може відбитися на здоров’ї людини. Займаючись спортом, роблячи перерви для очей та декілька фізичних вправ між роботою, можна буде запобігти проблем.

Як і будь-яка професія копірайтинг має свої гідності та недоліки. На основі нашої статті ви можете зробити аналіз та вирішити для себе чи варто починати будувати кар’єру копірайтера. 

Автор: Анастасія Заволока

Читати ще більше матеріалів цього автора:

Чи можна назвати блогінг журналістикою?

Яким повинен бути справжній журналіст