Період карантину – психологічно важкий для людської психіки, оскільки абсолютно по-іншому перебудовується весь графік. Для кого-небудь буде не важко змінити його, стиль життя і адаптуватися, а хтось і досі намагається звикнути. Розповімо вам про головні поради, що варто робити вдома для того, щоб організувати роботу і розплутати завзятий маршрут: сон-робота-сон.

 Контроль часу

Телефон (соціальні мережі і так далі) – справжня проблема в домашньому тайм-менеджменті. Існують додатки для телефону, як “Forest: будь зосередженим”, які допомагають правильно розподілити свій час і день. Як він діє: не встигаєш написати текст за 10 хвилин, хоча за логікою цього повинно вистачити, “саджаєш дерево” на 10 хвилин, бачиш таймер, відкладаєш телефон і берешся до роботи, не втрачаючи “грошей” (відсилання до фрази “час-гроші”).

Здавалося б дрібниця, а така річ може дуже яскраво показати скільки насправді “коштує” розподіляти час.

До того ж, рекомендую полазити в налаштуваннях телефону і закріпити віджет, який показує скільки ви сидите в телефоні і у яких саме додатках. Відоме джерело проблеми – значить маєте можливість її вирішити.

Так само, якщо ви працюєте на дедлайни, раджу переставляти кінець термінів на половину часу назад. Наприклад: сьогодні – 27.04, вам потрібно закінчити певну роботу до 02.05, значить в календарі пишіть дедлайн – 30.04.

Факт: чим раніше стоїть дата здачі роботи, тим ефективніше ви починаєте займатися цим питанням.

Підсумовуємо:

  1. завантажте додаток, який допоможе контролювати час;
  2. Дізнайтеся на що ви найбільше “витрачаєте час”;
  3. Виконуйте завдання раніше терміну.

                                           Батіг і пряник

    Правило таке ж як і у тайм-менеджменті, говорите “дякую” організму і собі за виконання дій в строк або просто важкої роботи, але так само, вартує створити систему покарання за невиконання чогось в термін.

    Це допомагає себе дисциплінувати, більше зрозуміти і піддати власному контролю, який хочеться мати кожному і звичайно ж, як сказано в назві – “не зійти з розуму”. Якщо постійно працювати як кінь і не зупинятися, то ресурс просто закінчиться. Уявіть, що всередині вас сидить маленька дитина, якій потрібно показати, що добре,а що погано і не забути дати можливість поспати, поїсти – це важливо.

    Підсумовуємо:

    1. Бери пряника, коли заслуговуєш;
    2. Карай, коли не зробив того, що варто було зробити;
    3. Не забувай піклуватися про внутрішню дитину.

                                      Організація простору

      Квартира – поле бою😎!

      Вам варто подбати в своїх оселях про:

      – доступ до свіжого повітря

      Поставте якийсь зайвий(насправді не зайвий) іонізатор або хоча б освіжувач. Повітря стане набагато приємнішим. Не забувайте час від часу відкривати вікна на провітрювання.

      – своєчасне прибирання 

      Роботи-прибиральники в цьому плані – кращі друзі, але іноді навіть просте прибирання може стати часом для думок \ відпочинком.

      – вільний простір

      Якщо ви будете жити в “коморі”, то і бажання робити те, що потрібно просто не буде з’являтися і в підсумку ви просто себе насилуватимете роботою – так не можна. Створіть більше відкритих просторів, а раптом ви захочете почати займатися спортом і вам потрібне буде вільне місце?

      Простір потрібний вам самим, тому зрозумійте його цінність. Хоча б порівняйте. Проведіть поглядом і подумайте, що в своїй квартирі або будинку ви не чіпали більше 5-ти років? Воно вам НЕ ПОТРІБНЕ, викидайте без сорому і совісті.

      – місці для відпочинку

      Увага: воно не повинно знаходитися в полі зору місця для роботи!

      – місці для роботи

      Увага: воно не повинно знаходитися в полі зору місця для відпочинку!

      – зручне розміщення предметів

      Чим швидше у вашу руку потрапить те, що вам потрібне для тої чи іншої дії, тим ефективніше ви будете робити абсолютно все.

      Все, що можна зробити максимально зручним – зробіть таким. Все, що можна почистити – зробвть чистішим. Можете навіть спробуєте ходити по будинку в білих шкарпетках – цікаве відчуття, коли вони так і не чорніють.

      Рух

      Будь-який доктор вам порекомендує хоча б раз на 3 годині вставати і робити якісь фізичні вправи. Подібна практика буде корисною для спини, м’язів і для всього організму загалом.

      В ідеалі, варто щоранку робити невелику зарядку. Припустимо після пробудження насамперед не хапатися за телефон, а поставити таймер (все ще не на телефоні!) на 15-20 хвилин – зробити зарядку і тільки потім входити в соціальне інтернет життя.

      Підсумовуємо:

      1. Створюйте фізичну активність кожні 3 години, якщо така звичка у вас не присутня;
      2. Щоранку варто починати з невеликої розминки.

                                                       Ритуали

        Створіть для себе певні ритуали, щоб розділити робочий режим і час відпочинку, дати зрозуміти різницю як мозку, так і тілу.

        Наприклад:

        1. почніть день з крекеру і стаканчика кави (початок дня)
        2. одягніть робочу сорочку або більш чи менш стерпну кофту, на випадок відео -конференцій (початок робочого дня)
        3. закрийте двері до свого “домашнього офісу”, займіться особистими справами, не забудьте переодягнутися у домашній одяг (кінець робочого дня; підготовка до сну)

        На завершення, хотілося б всім лише побажати побачити плюси в ситуації, що склалася, знаходити позитив, навіть якщо все дуже погано. Життя триває, а за чорною смугою, зазвичай йде біла.

        Бонус: Після прочитання цієї статті, коли ви дійшли до цього рядка, рекомендую повернутися до початку, скопіювати текст і вставити в електронний блокнот. Потім виділити те, що ви б хотіли запам’ятати або на рахунок чого у вас є свої думки і в ідеалі, приступити до здійснення . Всім приємного закінчення локдауна!

        Автор: Катерина Плохій

        Читати попередні матеріали цього автора:

        Тайм-менеджмент: як скрізь і все встигати!

        8 успішних стартапів, які можна реалізувати вже сьогодні