Нудно сидіти самотніми вечорами на локдауні? Хочеться чогось і цікавого, і корисного, і захопливого водночас? Саме для вас редакція Press Association підготувала підбірку фільмів про журналістів та для журналістів, що стануть корисними для тих, хто опановує цю професію. Насолоджуйтеся та надихайтеся!

1. «У центрі уваги» (Spotlight), режисер Том Маккарті (2015)

Американська драма, що отримала шість номінацій на «Оскар» та дві   статуетки за «Найкращий фільм» та «Найкращий оригінальний сценарій». У центрі сюжету – реальне журналістське розслідування злочинів сексуального характеру (педофілії та насилля) римо-католицьких священників у Бостоні. Скандал висвітлила газета The Boston Globe. За привернення уваги суспільства до цієї ситуації журналістам було присвоєно Пулітцефрівську премію.

У фільмі порушуються проблеми свободи слова, незалежності та незаангажованості суду, «четвертої влади» та етичних засад розслідування. Стрічка захопить вас бурхливим розвитком подій та яскравими персонажами, що відновлюють справедливість у світі за допомогою пера. Must-see для журналістів-розслідувачів!

2. «Соціальна дилема» (The Social Dilemma), режисер Джефф Орловський (2020)

Американський документальний фільм, що глибоко досліджує вплив соціальних медіа на наше життя, розкриває маніпуляції та механізми, якими користуються керівники провідних компаній та платформ, таких як Facebook, Google та Apple. Стрічка порушує важливі проблеми залежності від соцмереж та їхнього впливу на психічне здоров’я і самооцінку.

Фільм допомагає зрозуміти принципи функціонування медіа та алгоритми збирання персональної інформації користувачів. Колишні працівники великих корпорацій відзначають позитивні та негативні наслідки технологічного розвитку, а також дають поради, як захистити свої дані. Корисним буде переглянути не лише журналістам та піарникам, а й кожній свідомій людині.

«Ми живемо у світі, в якому мертве дерево коштує більше, ніж живе, у світі, в якому мертвий кит коштує більше, ніж живий. Поки наша економіка працює таким чином, а корпорації не контролюються, вони будуть продовжувати знищувати дерева, вбивати китів і спустошувати надра землі, хоча ми знаємо, що це руйнує планету».

3. «Добраніч, та нехай щастить» (Good Night, and Good Luck), режисер Джордж Клуні (2005)

Ще один фільм, заснований на реальних подіях. США, 50-ті роки минулого століття. Телебачення перебуває на важливому етапі свого розвитку. Сенатор Маккарті починає «полювання на відьом» – масові політичні переслідування «прокомуністів» та «агентів СРСР».

Теле- та радіожурналіст Едвард Марроу називає це грубим порушенням прав громадян. Він починає висвітлювати цю ситуацію  у власній передачі, кидаючи виклик політику. Конфлікт будується на протиставленні влади та журналістики, яка виконує роль «сторожового пса». Крім цього, творці показали, наскільки вразливими є люди до маніпуляцій в медіа.

«Своїм фільмом я хотів нагадати про права та обов’язки ЗМІ. Інформація – це четверта влада, і її завдання – контролювати три інші», – зазначив режисер Джордж Клуні.

4. Нічого, крім правди (Nothing But the Truth), режисер Род Лурі (2008)

Повчальна історія про те, як важливо захищати свої джерела.

На венесуельські спецслужби падає підозра в замаху на життя президента США. Уряд Штатів здійснює авіаційний удар на країну. Проте журналістка Рейчел Армстронг натрапляє на секретний матеріал, який спростовує причетність Венесуели до замаху. На основі отриманих фактів вона пише викривальну статтю.

Влада, дізнавшись про те, що інформація потрапила в чужі руки, намагається розкрити джерело Рейчел. Та журналістка зберігає це в таємниці навіть під загрозою притягнення до кримінальної відповідальності. Фільм сподобається любителям трилерів та драм. А головна інтрига чекає на глядача в кінці. Стрічка залишає відкритим важливе питання: «На чиєму боці повинні бути ЗМІ? Варто служити інтересами держави, чи показувати всю правду суспільству?». Після перегляду кожен знайде відповідь сам.

5. Газета (The Paper), режисер Рон Говард (1994)

Комедія-драма, що пропонує глядачеві на день стати частиною редакції видання «Нью-Йорк Сан». До рук головної редакторки Алісії Кларк потрапляє інформація про винних у вбивстві двох бізнесменів. Газета переживає не найкращі часи, тому така сенсація не стала б зайвою.

Редактору Генрі Гекету потрібно за кілька годин зібрати всі матеріали про справу та довести непричетність двох хлопців до скоєного, поки не стане запізно. Драма про фактчекінг, сенсаційність та моральну відповідальність журналіста, яка точно навчить вас перевіряти інформацію перед публікацією.

Авторка: Ольга Ковальчук

Авторка ілюстрацій: Діана Тапіліна